De Liftmachine

De liftmachine is het liftcomponent dat zorgt voor de op- en neerwaarste beweging van de lift. In de basis bestaan er twee type liftmachines, te weten de "Geared" en de "Gearless" uitvoering.
De Geared uitvoering is opgebouwd uit een elektrische liftmotor met eraan gebouwd een wormwielkast. De wormwielkast reduceert het aantal omwentelingen van de liftmotor door middel van een overbrengverhoudig in de wormwielkast. Aan de buitenzijde van de liftmachine is de tractieschijf gemonteerd die verbonden is met het wormwiel in de wormkast. Al naar gelang het type lift is deze liftmachine frequentiegeregeld aangestuurd of 2-snelheden aangestuurd. Het laatste type wordt nagenoeg niet meer toegepast omdat dit een verouderd type is. Bovendien heeft een frequentiegeregelde liftmachine veel meer voordelen. Verder bevinden zich aan de liftmachine de reminstallatie die er voor zorgt dat de lift in rust op zijn positie blijft staan (bij 2-snelheden ook nog voor het afremmen). De wormkast is voorzien van olie voor smering van de aanwezige onderdelen in de wormkast. Deze olie moet al naar gelang type lift na een tijd vervangen worden. In het geval dat de liftmachine met de hand bediend moet worden (bijv. spanningsuitval) is er ook nog een zgn. tornschijf aan of bij de liftmachine aanwezig, waarmee de lift handmatig in beweging gezet wordt. Ook kan de liftmachine voorzien zijn van een encoder (bij frequentiegeregelde aandrijvingen) die nauwkeuring de positie van de liftcabine in de liftschacht kan bepalen en in sommige gevallen kan de liftmachine ook nog voorzien zijn van een elektrische ventilator voor het koelen van de motor. Om te vermijden dat eventuele trillingen van de liftmachine worden doorgegeven naar de constructie van het gebouw, wordt de liftmachine op trillingdempers geplaatst.
De Gearless uitvoering bestaat ook uit een elektrische liftmotor maar dan zonder wormwielkast. Verder zijn ook hier aangebouwd de tractieschijf, een reminstallatie en een encoder. Bij de machinekamerloze liften worden dit soort aandrijvingen vaak toegepast, mede vanwege hun compacte bouw. Dit type liftmachine heeft een aantal voordelen t.o.v. bovengenoemde Geared, o.a.
  • minder slijtende onderdelen in de liftmachine doordat een wormkast ontbreekt
  • minder energieverbruik 
  • compacte bouwvorm
  • geen smering aanwezig dus ook geen vervanging van olie
  • nagenoeg in elke situatie toepasbaar
  • kleine tractieschijfdiameters mogelijk

Liftmachine Geared

 geared 1   

Liftmachine Gearless

gearless 2 

Liftmachine Gearless

gearless 3

encoder voor over de motror-as

encode 2

encoder voor tegen de motror-as

encode 1 

HOOFDMENU


Afdrukken