De Liftbesturing:

De liftbesturing is het hart van de liftinstallatie. De liftbesturing bevindt zich of in de liftmachinekamer of bij de zgn. machinekamerloze liften op een willekeurige verdieping. In hoofdlijnen bestaan er twee soorten besturingen, de relaisbesturing en de microprocessor besturing. De relaisbesturing is in principe de "oudere" versie van beide besturingen, aangezien deze werking berust op elektro-mechanische schakelingen, terwijl de microprocessor werking berust op elektronische schakelingen (m.u.v. enkele noodzakelijk aanwezige relais).De liftbesturing bepaalt in grote lijnen de werking van de lift, zoals bijvoorbeeld het afhandelen van geplaatste oproepen door bediening van de drukknoptableaus zowel in als buiten de liftcabine. Ook is een groot gedeelte van het elektronisch veiligheidssysteem van de liftinstallatie opgenomen in de liftbesturing. Het grote voordeel van de moderne microprocessor besturingen betreft met name de uitgebreide mogelijkheden voor bijvoorbeeld het (eenvoudig) wijzigen en aanpassen van instellingen, bewaking op afstand, uitlezen van de historie, compacte bouwgrootte etc.  Afhankelijk van fabricaat en type zijn er met een microprocessor besturing, in tegenstelling tot een relaisbesturing, legio instellingen te kiezen voor het meest optimale liftgebruik. Vaak is daarvoor, gezien het groot aantal fabricaten wel specifieke kennis van deze besturing noodzakelijk.
 Een essentieel onderdeel van de liftbesturing is de zogenaamde inspectiekast. Deze bevindt zich op het cabinedak en is voorzien van enkele verplichte componenten zoals de tornbesturing. De tornbesturing wordt ingeschakeld zodra de liftmonteur het cabinedak betreedt. Door het inschakelen van de tornbesturing kan er door de liftmonteur veilig vanaf het cabinedak (onderhouds) werkzaamheden uitgevoerd worden. Als de tornbesturing is ingeschakeld, kunnen er geen oproepen van buitenaf gegeven worden, dit om ongecontroleerde beweging van de liftcabine te voorkomen waardoor de liftmonteur in een gevaarlijke situatie zou komen. De elektrische koppeling tussen de besturing en de inspectiekast vindt plaats door de zgn. hangkabel. Dit is een kabel (platte of ronde uitvoering) die opgebouwd uit meerdere aders, de spanning voorziet tussen voor bijvoorbeeld de cabineverlichting, de deuraandrijving, drukknoppen in de liftcabine enz. De hangkabel is een speciale kabel die constant met de beweging van de liftcabine mee beweegt. Het mag duidelijk zijn dat deze kabel dus geen gewone stroomkabel is.
Het is belangrijk om bij het vervangen van een liftbesturing een wel overwogen keuze te maken voor het nieuwe fabricaat en type liftbesturing. Het is tenslotte een groot verschil waar de nieuwe liftbesturing dienst gaat doen, in een 'rustige' omgeving zoals een VvE complex, of een ziekenhuis of kantoorgebouw. De laatste twee voorbeelden vragen aanzienlijk meer capaciteiten van een liftbesturing dan het eerste voorbeeld. Zeker het prijskaartje speelt een belangrijke rol voor de juiste keuze van een nieuwe liftbesturing! 
relaisbesturing
relaisbesturing 
microprocessor besturing 
mp besturing     
inspectiekast (rechts aan het kooihek) met losse tornbesturing op kooidak
inspectiekast 
hangkabel
hangkabel
 

Afdrukken