Marktvrije fabrikaten

Tijdens gesprekken met (nieuwe) klanten, valt mij vaak op dat men de term marktvrije liftfabrikaten niet (helemaal) begrijpt. Tijdens deze gesprekken maak ik hun duidelijk dat het toepassen van marktvrije liftfabricaten vaak voordelen kan hebben, zowel financieel als ook praktisch.

Veel liftinstallaties in Nederland zijn gemonteerd door een liftfabrikant die de liftinstallatie heeft geleverd met aan hun merknaam gekoppelde liftonderdelen. Mocht een onderdeel defect raken, dan lijkt het logisch om dit defecte onderdeel dan ook te vervangen door een onderdeel van de originele liftfabrikant. In de praktijk is het echter vaak best mogelijk om te kiezen voor een onderdeel dat niet merk-gebonden is aan de betreffende liftinstallatie. Het is niet voor niets dat veel liftadviesbureaus marktvrije liftfabrikaten voorschrijven tijdens bijvoorbeeld een aanbesteding voor modernisering van een liftinstallatie.

Enkele voorbeelden voor het toepassen van marktvrije liftfabrikaten zijn bijvoorbeeld: liftbesturing, frequentieregeling, liftmachine, liftdeuren, drukknoptableaus.

De voordelen voor het kiezen van marktvrije liftfabrikaten zijn onder andere:

  • Marktconforme prijzen bij vervanging als deze defect raken in de toekomst, tenslotte kunnen meerdere liftenfirma’s deze onderdelen leveren en is makkelijker een offertevergelijking op te stellen door de klant of zijn liftadviseur
  • Marktvrij verkrijgbaar en vaak zeer snelle levertijden bij noodzakelijke vervanging (stilstand lift)
  • Nagenoeg elke liftenfirma kan deze onderhouden zonder ingewikkelde servicetools
  • Geen monopolie positie meer door de originele liftfabrikant, met name in concurrentie met andere liftonderhoudsfirma’s
  • Kwaliteit en levensduur van het onderdeel kan hoger/langer zijn
  • Vervangingskosten zijn veelal goedkoper zijn t.o.v. het originele onderdeel
  • Lifteigenaar is niet meer afhankelijk van de originele liftfabrikant

Het toepassen van marktvrije liftfabrikaten is zoals eerder aangegeven goed mogelijk maar zal per liftinstallatie bekeken moeten worden om tot de juiste keuze te komen. De huidige onderhoudsfirma zal in principe hun voorkeur voor het fabrikaat van het te vervangen onderdeel kiezen, maar dat is niet objectief.

Een onafhankelijk liftadvies is in dit geval zeer belangrijk, zeker gezien het feit dat het vaak om kostbare investeringen gaat. Ook de keuze voor de kwalitatief beste marktvrije liftfabrikaten, toegespitst op de betreffende liftinstallatie, speelt een zeer grote rol.

Bij modernisering van de liftinstallatie kunnen door het toepassen van de juiste marktvrije liftfabrikaten, de lifteigenaar zelfs forse besparingen doen opleveren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de liftinstallatie.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend met ons contact op te nemen per telefoon: 06-50256175 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Afdrukken